(strip)Dampyr:Sin Đavla/Pleme noći

dampyrplemenoći

Dampyr je u kratko vrijeme, uz Dylana Doga, postao jedan od meni omiljenih stripova. U ovoj prvoj knjizi nalaze se prve dvije epizode koje nas uvode u svijet ovog junaka. U prvoj, Sin đavla, upoznajemo Harlana Draku, čovjeka koji sa frendom koji se zove Jura, luta ratom poharanim područjem Balkana i glumi lovca na vampire varajući po selima kako bi sakupili nešto novaca i hrane. Sve se zakomplicira kada skupina vojnika pokupi Harlana i Juru i odvede ih u napušteno mjesto kako bi im Harlan pomogao u borbi protiv pravih vampira koji ih ubijaju jednog po jednog. Malo po malo, Harlan otkriva svoj pravi identitet kao Dampyra, mješanca čovjeka i vampira, čija je krv otrovna za vampire. Harlanov otac Draka je pripadnik nadrase vampira, Gospodara noći, koje se Dampyr zakleo uništiti i pronaći kamo je nestao njegov otac. U prvoj epizodi upoznajemo i Harlanove prijatelje, koji će mu postati stalni pratitelji, a to su bivši vojnik Kurjak i vampirica Tesla. Moram napomenuti kako se radi o izvrsnim stripovima koji su odlična mješavina akcije, horrora i nadnaravnog.

Druga epizoda Pleme noći vodi nas u grad kojem se ne spominje naziv, ali po svemu radi se o Sarajevu. Grad je pod opsadom sa svih strana, vojska granatira tržnicu i ubija snajperima civile(poznato je li?). U grad stiže Harlan i njegovi prijatelji kako bi pronašli Gorku, pripadnika Gospodara noći i osvetili se za događaje iz prijašnje epizode…Riječ je o akcijsko mračnoj ratnoj epizodi punoj brutalnih prizora smrti i uništenja.

Preporučam ovaj strip svima koji vole ovakvu tematiku, jer je stvarno fenomenalan. Ja se bacam na čitanje daljnjih epizoda, pa ću napisati ovdje svoje viđenje i mišljenje idućih epizoda. Mali kuriozitet:Pročitao sam da je lik Harlana Drake, odnosno Dampyra nacrtan po uzoru na poznatog glumca Ralph Fiennesa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.