Interview-DUNSTABZUGSHAUBE-Varaždinski punk zvuk

Prvi puta sam se susreo sa ovim bendom u danas nepostojećem Green Bay kafeu u Varaždinu kada smo mi(KGF)svirali s njima na istom koncertu. Ako se ne varam bio im je to prvi nastup. Nakon toga smo još svirali zajedno u Sloveniji, izdali su album koji mi se jako svidio i tako to. Nedavno sam odlučio da bi bilo odlično o svemu malo porazgovarati za moj webzine.

RAZJASNIMO NA POČETKU.IMA VIŠE TUMAČENJA ZNAČENJA IMENA BENDA. SAD NAM RECI ŠTO JE TO TOČNO?

Pa gledajte, priča se vuče još iz ranih početaka benda kad još nismo svirali u današnjoj postavi. Uglavnom, nakon podužeg vremena traženja adekvatnog imena i neslaganja oko bilo kojeg od odabranih igrom slučaja smo u vrijeme pauze u Rosmanovom (prvi nam basista bez kojeg dunst vjerojatno ne bi ni zaživio) podrumu pogledali na kutiju i vidi ga: DUNSTABZUGSHAUBE!!!! HAHAHA ! I složila se većina da je ime ok, čista zajebancija. tak da nekog posebnog značenja u vezi imena baš i nema.

ZAŠTO JE DOŠLO DO PAUZE U AKTIVNOSTI BENDA? ČUJEM DA IMATE NOVOG PJEVAČA. KAKO TO?

Pa nebi rekel da je baš došlo do pauze u aktivnosti benda. Možda koncertno da, ali mi smo i dalje iako je Krsto moral napustiti bend imali probe, radili na novim stvarima…Pjevača nismo u početku tražili jer nismo ni znali kaj bude s bendom a i nije danas baš lako naći zamjenu, ali eto uletel nam je Čaki i evo nas natrag!

JE LI SAD S NOVIM VOKALOM DRUGAČIJE? MENI JE KRSTO ZVUČAO MELODIČNO, ALI GRUBO.

Teško je to sad reći nakon kratkog vremena…budemo vidli kad odradimo par koncerata kakve budu reakcije. Uglavnom, mi kao bend smo zadovoljni i mislim da je Čaki dostojan nasljednik! Haha!

cover

KADA GLEDAŠ UNATRAG, KAKAV JE FEEDBACK NA ALBUM “OLFAKTIVNA SUZVUČJA”? IMATE LI NOVIH PJESAMA?

Kaj se tiče feedbacka kao i kod svakog benda postoje različita mišljenja, ali vjerujem da su “Olfaktivna suzvučja” dosta dobro prihvaćena. Ne znam, nismo nikada gledali na bend kao na posao, niti sviramo radi neke slave i slično. Sviramo radi svojeg gušta i vjerujem da sve to kaj radimo, jer radimo iz ljubavi prema glazbi, ima nekakav drugačiji utjecaj na publiku. Nove stvari? Naravno da ih imamo! Radimo inače na novom albumu i ako bude išlo sve po planu snimka bude ove godine.

MENI VAŠA MUZIKA ZVUČI KAO TIPIČAN VŽ ZVUK 90-IH(ATEISTI, POTRES MOZGA, APFUKEN, DT PIJONIRI…)MISLIŠ LI DA POSTOJI/JE POSTOJAO TIPIČNI VŽ HC/PUNK ZVUK?

Haha…zvuči ti jer smo svi više-manje iz te generacije a i pojedinci su bili i članovi nekih od bendova koje si navel tak da ima tu dosta utjecaja na DUNST. Teško je govoriti o nekom tipičnom Vž zvuku. Kroz godine se u varaždinskoj sceni koja je i svojevremeno bila jedna od jačih u Hrvatskoj izmijenila hrpetina odličnih bendova (previše ih je da ih nabrajam) koji su ostavili veliki utjecaj na današnje mlađe snage, tak da vjerujem da je postojao taj neki Vž zvuk.

KAKO GLEDAŠ NA PONOVNI UZLET, ODNOSNO NOVU RENESANSU VŽ SCENE?

Scena je u Varaždinu uvijek postojala . Bilo je tu uspona i padova, ali kaj se današnje scene tiče vjerujem da se ona polako diže. Moram ovim putem pohvaliti ekipu iz Vakuma koja u zadnje vrijeme odrađuje odličan posao i nadam se da, makar je u ovom našem „baroknom ludilu“ sve kaj se tiče alternative nemoguće, budu i dalje napredovali!

MISLIŠ LI DA SE DUNSTABZUGSHAUBE MOŽE PROBITI EVENTUALNO NEGDJE VAN REGIJE? JEL BI VOLJELI IĆI NA TOUR?

Hmmm…danas je sve dostupno i moguće tak da uz malo volje tour i probijanje van regije nije nepoznanica. Uvijek smo spremni na bilo kakve izazove!

JESU LI ČLANOVI BENDA PRIJATELJI I MISLIŠ LI DA BEND MOŽE FUNKCIONIRATI AKO ČLANOVI NISU PRIJATELJI?

Naravno da smo prijatelji. Vjerojatno može ako je lova u pitanju, ali po mom mišljenju to nije to. Kod takvih bendova nema nekog gušta niti ljubavi prema onome kaj radiš i stvaraš. Kaj se nas tiče druženje je jedan od glavnih faktora svega kaj radimo i stvaramo. Da nema toga vjerujem da Dunstabzugshaube ne bi postojao.

KAKVI SU VAM PLANOVI ZA BLIŽU/DALJU BUDUĆNOST?

Više svirki, druženja i naravno snimak na kojem se radi koji bi kak sam već rekel trebal biti vani ove godine. A možda se i kakav jeftini spot napravi , nikad se ne zna.

ZA KRAJ, TIPIČNO FANZINAŠKO PITANJE. NABROJI 5 MUZIČKIH ALBUMA KOJI SU NA NEKI NAČIN UTJECALI NA TVOJ ŽIVOT?

Huh…pa ima ih dosta, al ajde recimo:

Sick Of It All – Built to last

Nofx – S&M Airlines

U.K. Subs –Crash course

Dunstabzugshaube –Olfaktivna suzvučja (hahaha – basista je zaluđen)

The Exploited – Beat the bastards

Eto, sami klasici al pošto smo već polako i u godinama naslušali smo se svega i svačega.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.